Mesajul Inspectorului Școlar General al județului Ialomița
Dragi elevi,
Stimaţi profesori,
Distinse oficialităţi,
Bine aţi venit la noi!
Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa vă adresează un călduros bun-venit la OLIMPIADA NAŢIONALĂ ŞTIINŢE SOCIO-UMANE, desfăşurată la Slobozia, în perioada 7-11 aprilie 2023.
Această olimpiadă conturează un context profitabil în care geniul se întâlneşte cu talentul, cu perseverenţa şi cu disciplina, totul într-o ecuaţie în care toţi suntem câştigători. Ea poartă amprenta gândului înalt, a entuziasmului vostru tânăr şi se va înscrie ca moment de seamă în conştiinţa noastră, făcând ca fruntea încreţită a lumii să aibă o licărire de lumină, una infuzată de emoţie şi de raza Învierii.
Prin starea dumneavostră de spirit, prin disponibilitatea de a ne fi oaspeţi, prin vibraţia intelectuală pe care o generaţi, puneţi oraşul nostru pe harta evenimentelor educaţionale de mare anvergură şi nuanţaţi cultural spaţiul slobozean. Prezenţa dumeavoastră aici este o carte de vizită ce validează o realitate a învăţământului românesc, una nuanţată de spirit competitiv, dinamism şi eleganţă.
Dragi elevi, îmi doresc ca această olimpiadă să devină o oportunitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi viziuni despre lume și de a dialoga real cu limitele, cu provocările, cu succesul. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și pentru cele următoare.
Stimaţi colegi, sub umbrela acestei competiţii, vă invităm să trăiţi momente autentice de cultură locală, oferindu-ne onoarea de a vă prezenta elementele care definesc universul ialomiţean. Această competiţie nu este o întâmplare dintr-un oraş provincial, ci un eveniment ce rupe monotonia confortabilă. De aceea, ne propunem ca, în zilele următoare, să desfăşurăm un parcurs de cunoaştere (iar, pentru cei de aici, de re-cunoaştere) a obiectivelor turistice, istorice, culturale, care probabil în absenţa acestei olimpiade, riscau să treacă neobservate.
Închei intervenţia prin a ura succes elevilor participanţi, prin a vă mulţumi pentru onoarea pe care ne-o oferiţi prin prezenţa dumneavoastră aici şi prin a vă garanta că, în această sărbătoare, talentul, disciplina şi perseverenţa vor câştiga!
INSPECTOR ŞCOLAR GENERAL, PROF. MITREA STELUŢA IULIANA
Mesajul Președintelui Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Științe Socio-Umane
Dragi Elevi,
Stimați Profesori,
Distinși Organizatori,
Onorante Oficialități,
Sunt convins că întâlnirea noastră din acest an la Olimpiada Nationala de Științe Socio-Umane de la Slobozia va fi nu doar o simplă întrecere pentru premii și poziții cât mai bune posibil într-o ierarhie competițională, ci va întrupa într-un eveniment cultural și științific spiritul olimpic al vechilor greci, preluat și dezvoltat de către moderni și distorsionat pe alocuri în postmodernitatea care ne e dată să o trăim. De aceea, vă spun – întru acest spirit – un Bun găsit !
Jocurile de întrecere ale vechilor greci adăugau o anumită sacralitate competiției olimpice, câșigătorii lor fiind tratați și sărbătoriți ca niște zei și – uneori – odată cu zeii. Zeificarea întrecerilor olimpice a asigurat astfel unitatea spiritului elin de-a lungul miilor de ani și a făcut armele să tacă pe perioada întrecerilor care se desfășurau o dată la patru ani. Jocurile olimpice moderne au cultivat și ele spiritul competițional al grecilor cumva într-o manieră asemănătoare, dar extinzându-l de la spațiul socio-politic-cultural al Eladei la cel al Mapamondului, de la sacralitatea religioasă la cea sportiv-cultural-științifică.
Numai că Pierre de Coubertin, adevăratul părinte al ideii Jocurilor Olimpice moderne, a dezvoltat și în același timp a deformat tradiția olimpică a vechilor greci. Astfel, dacă elenii înțelegeau prin Olimpiadă întreaga perioadă de patru ani cât durau pregatirile și antrenamentele participanților pentru întrecerile sacralizate din orașul Olimpia, de la care vine numele de Olimpiadă, Pierre de Coubertin a dat pentru prima dată numele de Olimpiadă doar strict perioadei cât durează competiția modernă, nu și celei de pregatire pentru ea. În schimb, prin insistența sa de promovare a întrecerilor de tip olimpic, din care excludea prin regulament sportivii profesioniști, a reușit să impună ideea acestui gen de competiție și în alte domenii decât cel sportiv (de care s-a ocupat propriu-zis și pe care l-a organizat).
Pe această linie astfel trasată am ajuns astăzi, în post-modernitate, să vorbim despre olimpiadele școlare și să le organizăm în formatul lor modern, dar conform tradiției vechilor greci de a descoperi și cultiva excelența și profesionalismul prin competiție, nu de a le elimina din competiție. Eu cred că vom reuși în cadrul acestei Olimpiade de Stiințe Socio-Umane să ducem mai departe tradiția olimpismului atât ca participanți/elevi competitori, cât și ca arbitri/profesori evaluatori, ca organizatori instituționali, ca oficiali protectori. Iar câștigătorilor premiați – dar și celor participanți, căci toți participanții suntem pană la urmă căștigători – le doresc să se bucure de premiile lor așa cum știau vechii greci să se bucure de laurii victoriei și de darurile primite în cinstea ei, pentru că ele reflectă rezultatul întregului parcurs de pregatire, nu doar al efortului desfășurat în aceste câteva zile aici, în Slobozia primitoare.
Profesor universitar doctor abilitat Gheorghe Clitan
Mesajul Președintelui Consiliului Județean al județului Ialomița
Stimaţi participanți,
Onoraţi oaspeţi,
Este o mare bucurie și mândrie să vă urez bun-venit la acest eveniment deosebit de important, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. Olimpiada de Științe Socio-Umane este o oportunitate reală de a vă demonstra abilitățile și cunoștințele în domenii precum educația și cultura civică, logica, argumentarea și comunicarea, psihologia, sociologia, economia sau filosofia.
În calitate de Președinte al Consiliului Județean Ialomița consider că este extrem de important să promovăm și să susținem dezvoltarea științelor socio-umane, alături de celelalte ramuri ale cunoașterii umane. Acestea ne ajută să înțelegem mai bine lumea în care trăim, să ne formam propriile opinii și să luăm decizii informate si responsabile.
Doresc să vă felicit pentru efortul și dedicația voastră în pregătirea pentru această olimpiadă și să vă încurajez să continuați să vă perfecționați și să explorați noi orizonturi în domeniul științelor socio-umane. De asemenea, aș dori să mulțumesc cadrelor didactice îndrumătoare pentru munca lor în pregătirea și susținerea elevilor în acest proces.
Vă doresc tuturor mult succes și sper ca aceasta olimpiadă să fie o experiență valoroasă și memorabilă pentru voi. Cu siguranță, vă veți întâlni cu provocări interesante și veți avea ocazia să vă întâlniți și să învățați de la alți elevi talentați și pasionați din toata țara.
Cu respect si apreciere,
Marian PAVEL Președinte al Consiliului Județean IALOMIȚA